Het Van Abbemuseum is een museum voor moderne en hedendaagse kunst in het centrum van Eindhoven. Youwe heeft op fenomenale wijze de collectie weten te ontsluiten voor zowel gewone computers als mobiele apparaten.

Over het Van Abbemuseum

Het Van Abbemuseum is een museum voor moderne en hedendaagse kunst in het centrum van Eindhoven. Het museum positioneert zich tegenwoordig als een groot en publieksgericht museum op het gebied van moderne kunst. Naast “oude” kunst als schilderijen en beelden is er ook veel vrijheid voor kunstenaars om hun multimediale creativiteit te ontplooien. Het museum kent werken van El Lissitzky, Chagall, Broodthaers, Picasso, Beuys, en Rodin.

Van Abbemuseum

MEER WETEN OVER TYPO3?

Vorm en functie zijn belangrijk

De website van het Van Abbemuseum dient elke dag gebruikt te worden, met als doel het inspireren van mensen. Niet iedereen kan tenslotte naar het museum komen. Door deze verandering kwam naar voren dat de uiteindelijke website door iedereen in de organisatie bediend moest kunnen worden. Laagdrempeligheid, gebruiksgemak en meer overzicht in het beheerdeel van de website is essentieel. Open source TYPO3 bleek hier uitermate geschikt voor te zijn. Daarnaast kregen vorm en functie een belangrijke plek in de nieuwe website.

Van Abbemuseum ervaart onder andere de volgende uitdagingen:

1. De website werd gezien als iets van 1 afdeling; in de nieuwe website moest iedereen kunnen werken. Dat werd als eng ervaren.
2. De aanwezigheid van legacy systems, waardoor sommige elementen lastiger om te zetten waren.
3. De bestaande website inspireerde niet.

Van Abbemuseum
Van Abbemuseum

De interface is gebruikersvriendelijk

Als we vooral kijken naar concurrenten als Boymans Van Beuningen, het Gemeentemuseum Den Haag en het Stedelijk Museum dan is de website van het Van Abbemuseum meer een beleving. Het inspireert tot verder doorklikken en vooral verder kijken. De interface is intuïtief en gebruikersvriendelijk. Het aanzicht is prettig en leesbaar. Het staat daarmee haaks op het traditionele beeld van moderne kunstmusea als gesloten instituten alleen toegankelijk voor incrowd. Als we de website zien als verlengstuk van het museum, dan voldoet de website van het Van Abbemuseum aan de doelstelling die elk museum heeft naast het hebben van een collectie: de publieksfunctie.

FASCINATIE MET KUNST BEGINT ONLINE

De uitstraling van een merk

  • Het design van de website gemaakt met de uitstraling van een merk (brand)
  • Museum collectie ontsluiten via de website
  • Elke pagina een beleving voor de bezoeker
  • Geschikt voor mobiele apparaten

Youwe heeft op fenomenale wijze de collectie weten te ontsluiten voor zowel gewone computers als mobiele apparaten. Daarmee wordt volledig voldaan aan de gestelde wensen zoals geuit in het jaarplan van het museum. Hierdoor zien we een toename in het aantal bezoekers via mobiele apparaten, alsook een langer verblijf op de website.

Van Abbemuseum

‘’Verhoogde populariteit Van Abbemuseum door digitale omgeving.” 

– Van Abbemuseum

ThiemeMeulenhoff
Heel Holland Bakt
Groei en Bloei