Schoolboeken. Ze bestaan nog, maar veel vaker worden ze tegenwoordig vervangen door digitaal lesmateriaal. Zo kan een student bijvoorbeeld z’n eigen ‘reader’ samenstellen, met lesmateriaal vanuit verschillende bronnen. ThiemeMeulenhoff maakt daarvoor al 10 jaar lang gebruik van TransferDatabase. Die database met lesmateriaal kreeg onlangs een redesign. Van Youwe.

De transferDatabase van ThiemeMeulenhoff is ontwikkeld voor studenten die op het mbo werktuigbouwkunde of elektrotechniek studeren. In één database zijn alle theorie en oefeningen te vinden. Een docent maakt z’n eigen schoolboek – een reader – aan de hand van het lesmateriaal dat hij kiest.

Beperkingen zijn er niet meer:

  • De lesstof hoeft niet langer volgens een vaste volgorde in het boek te worden bepaald, maar kan op maat worden ingevuld
  • Tijdens het schooljaar de lesstof actualiseren of aanvullen is geen enkel probleem meer
  • Auteursaanpassingen in de lesstof worden real-time doorgevoerd.
  • Ook kan de docent een antwoord reader meegenereren
  • En studenten hebben genoeg aan een laptop, een tablet of zelfs een smartphone
ThiemeMeulenhoff
ThiemeMeulenhoff

Kennis van CMS TYPO3

ThiemeMeulenhoff, uitgever van lesmateriaal voor scholen, is al een paar jaar klant bij Youwe. TransferDatabase functioneert al 10 jaar. “Maar het concept van de database sloot niet meer aan bij de wensen van de gebruikers. We kregen steeds meer vragen: kan dit of dat er ook mee? Daarom hebben we Youwe gevraagd om TransferDatabase naar een hoger plan te tillen. Ook omdat Youwe als een van de weinige bureaus expertise van TYPO3 heeft, het CMS waarin TransferDatabase is gemaakt”, zegt Derrick Brouwn, Senior Functioneel Beheerder van ThiemeMeulenhoff.

Uitgebreide lijst functionaliteiten

De wensenlijst met nieuwe functionaliteiten richting Youwe was vrij uitgebreid. Derrick: “Docenten moeten makkelijker complete readers kunnen maken, docenten moeten ook antwoord readers kunnen maken. Studenten daarentegen kunnen die readers alleen raadplegen. Ook wilden we dat het systeem automatisch meer bruikbare rapportages opleverde, o.a. voor onze sales afdeling.”

ThiemeMeulenhoff
ThiemeMeulenhoff

Gebruiksvriendelijkheid stond voorop

“Vooral gebruiksvriendelijkheid scoorde hoog op de wensenlijst van ThiemeMeulenhoff”, zegt Martijn van Doornik, verantwoordelijk projectmanager bij Youwe. “Je moet als student of docent makkelijk erdoorheen kunnen klikken of informatie kunnen opvragen. Er moet, zeg maar een goede flow inzitten.”

 

Ook voor het eigen beheerder van ThiemeMeulenhoff was usability een absolute voorwaarde. Martijn: “Het barst van de technische hoogstandjes om TransferDatabase te laten werken zoals het nu werkt. Achter de schermen zijn heel veel koppelingen gemaakt, zodat Derrick nog maar heel weinig handmatig hoeft te doen. Een voorbeeld: als ThiemeMeulenhoff een nieuw boek in het assortiment opneemt, hoeft de beheerder dat niet dubbel bij te houden.”

Afrekensysteem stroomlijnen

Extra technische complicatie: het stroomlijnen van het afrekensysteem. Derrick: “We werkten voor TransferDatabase eerst met contracten, later met licenties. Dat licentiemodel is tussendoor ook nog een keer veranderd. ‘Onder water’ heeft Youwe de infrastructuur zo aangepast zodat we nu alleen nog maar licentiehouders overhouden. Een concrete optimalisatie is dat de readers vanuit Schooltas beschikbaar worden gesteld aan de studenten. Schooltas is een leeromgeving waarin studenten PDF’s kunnen raadplegen en verrijken met onder andere interactief materiaal. Hierdoor hebben readers nog meer toegevoegde waarde.”

 

Eind goed, al goed. Derrick Brouwn: “Nu het systeem functioneert, heb ik er geen omkijken meer naar. En als er eens iets is, is het snel schakelen met Youwe.” Overigens: het ‘old school’ schoolboek bestaat nog steeds. Derrick Brouwn: “Ja zeker. Veel docenten hebben het liefst nog gewoon papier, naast de digitale methode.”

ThiemeMeulenhoff

CMS TYPO3 projecten waar we ook trots op zijn

ThiemeMeulenhoff
Heel Holland Bakt
Groei en Bloei