Hét tijdschrift en dé vereniging over tuinieren: Groei & Bloei was op zoek naar één gebruiksvriendelijke oplossing voor 130 websites, elk met zijn unieke eigenschappen en tóch met de consistente uitstraling van Groei & Bloei. 

Over Groei & Bloei

Hét tijdschrift en dé vereniging over tuinieren: Groei & Bloei biedt tuininspiratie voor alle groene vingers van Nederland. Vertegenwoordigd in zo’n 130 regio’s, organiseren 130 afdelingen lokale activiteiten voor in totaal ruim 35000 leden in Nederland en België. Daarmee is de vereniging vandaag de dag uitgegroeid tot de grootste tuinvereniging met het grootste tuintijdschrift van Nederland.

GROEI-EN-BLOEI-GOED

MEER WETEN OVER MULTI-SITE CMS OPLOSSINGEN?

Uitdagingen

Elke afdeling runt een eigen website. Hier delen zij lokaal nieuws, activiteiten en tuininspiratie. Een belangrijk promotiemiddel voor hen om ook jong publiek te trekken. Maar 130 websites zijn niet eenvoudig te managen. Integendeel, volgens Caroline del Court König (landelijk secretariaat) is het een behoorlijk complexe toestand:

Waar we tegenaan liepen was o.a.:

 • de organisatie wenste één consistente uitstraling naar buiten
 • de afdelingen wensten hun eigen identiteit te kunnen behouden
 • de webredacteurs waren niet allemaal even ervaren met content beheer, bovendien was de leeftijd van de wedredacteurs gemiddeld tussen de 40 en 80 jaar.”

Groei & Bloei was op zoek naar één gebruiksvriendelijke oplossing voor alle 130 websites, die elke webredacteur voldoende handvatten biedt iets ‘unieks’ te maken zonder dat het de herkenbaarheid van Groei & Bloei verliest.

Gardener preparing broccoli seedlings for planting in freshly ploughed garden beds on a beautiful sunny morning. Organic gardening healthy food nutrition and diet self-supply and housework concept.
Mock-upGROEIBLOEIAFDELING

Oplossing

In samenwerking met Youwe heeft Groei & Bloei een TYPO3 installatie opgezet. TYPO3 is een CMS oplossing met een uitstekende multi-site functionaliteit, zodat je een grote hoeveelheid websites vanuit één (back-end) omgeving kunt beheren.

Met TYPO3 heeft de organisatie:

 • een oplossing waar design en content gescheiden is, zodat het design consistentie uitstraalt, maar webredacteurs wél de vrijheid hebben om iets ‘unieks’ neer te zetten
 • een eenvoudige oplossing die je zo complex kunt maken als je wilt omdat het beschikt over ongelooflijk veel functionaliteit.
 • Een oplossing waar webredacteurs direct in page kunnen editen en gebruik maken van gedeelde mappen met afbeeldingen, video’s etc. van andere afdelingen.

88% MEER UNIEKE BEZOEKERS OP DE WEBSITE

Resultaat

 • Hoge gebruikersadoptie, bijna alle 130 websites worden actief beheerd.
 • Het gemiddelde aantal unieke bezoekers steeg destijds met 88% (!)
 • Het laatste jaar is een lichte stijging te zien in het ledenbestand
 • Beperkte ontwikkelkosten door hergebruik functionaliteiten en styling in multi-site
 • Beperkte onderhoudskosten door centrale updates, beveiliging en hosting

De nieuwe websites helpen de organisatie decentraal te ‘groeien en bloeien’, zo blijkt: De website biedt de afdelingen een goed platform om potentiële leden te laten zien wat een leuke actieve vereniging Groei & Bloei is en tegelijk om bestaande leden te informeren en aan de afdeling te binden.

Fresh fruits. Mixed fruits background. Healthy eating dieting. Background of healthy fresh fruits. Fruit salad - diet healthy breakfast. pomegranate persimmon tangerine banana lemon

“Ik ben al sinds 2003 een enorme TYPO3 fan. Ook al ben ik geen IT-er, voor mijn gevoel is dit waarschijnlijk het enige programma dat deze complexiteit aan kan. Het geeft Groei & Bloei consistentie door enkele beperkingen, maar voor de slimmeriken zijn er ook flexibele mogelijkheden, zonder dat dit ten koste van het design gaat.”

– Caroline del Court König