‘Own the digital world’ met Pimcore 5

the launch!

Eén geïntegreerde enterprise tool om alle soorten data, producten, assets en afbeeldingen te managen voor toepassingen als PIM, MDM, e-commerce of Web2Print. Plus een tool om die data op elk kanaal te publiceren, van websites tot mobile apps en kiosken. Klinkt als: ‘toekomstmuziek’, maar eind september bleek het al realiteit. Tijdens het event Pimcore Inspire introduceerde Pimcore een nieuwe propositie: datamanagement en experience management in één.

Van 27 t/m 29 september 2017 streek de Pimcore community – inmiddels 86 internationale partners tellend – neer in het Oostenrijkse Salzburg, voor Pimcore Inspire. Reden van aanwezigheid van onze vierkoppige delegatie? Pimcore CEO Dietmar Rietsch presenteerde het nieuwe Pimcore 5. Letterlijk, want het nieuwe Pimcore heeft niet alleen een volledig vernieuwde onderliggende techniek (Symfony), maar ook een geheel nieuwe huisstijl en merkbelofte. Met vliegende astronauten en al. Ahoy, Pimconauts!

Own the digital world

Het grote nieuws? Pimcore brengt zijn propositie terug tot twee hoofdfacetten: datamanagement en experience management. Waar de markt Pimcore tot op heden vaak zag als slechts een PIM- of CMS-tool, communiceert Pimcore 5 nu veel meer te zijn. Met ‘Own the digital world’ sluit Pimcore 5 volledig aan bij de manier waarop Youwe Pimcore al enige tijd inzet: als centrale oplossing voor het gehele umfield van PIM, MDM, DAM, CMS, UX en commerce. Oftewel: één tool voor totale digitalisering.

 

Ja, daar worden wij ook blij van.

Ja, daar worden wij ook blij van.

Datamanagement en experience management

Met de datamanager manage je alle soorten data, producten, assets en afbeeldingen met één geïntegreerde enterprise tool voor PIM, MDM, DAM, CMS, e-commerce, Web2Print en UX. Met de experience manager beheer, manage en publiceer je data op elk kanaal met een geweldige experience. Denk aan websites en portals, shops, applicaties, mobile apps en kiosken.

 

Nieuwe features in Pimcore 5

Allereerst is de CMS-editor sterk verbeterd, zodat het Pimcore CMS nu concurrenten achter zich laat en het gaat opnemen tegen de Sitecore’s en Adobe’s van deze wereld.

Pimcore gebruikt daarnaast nu Symfony in plaats van het oude framework Zend. Andreas Hucks, CTO van Symfony, vertelde tijdens zijn sessie dat Symfony ook wordt gebruikt voor platforms als Drupal, Odoo, Akeneo, eZ, phpBB. Binnen zijn eigen categorie is Symfony inmiddels het meest gebruikte en het succesvolste platform. Het werd alleen al in 2017 100 miljoen keer gedownload.

De voordelen van Symfony?
Het platform is sneller, veiliger en robuuster en de architectuur vergemakkelijkt updates naar Pimcore 6, 7 enzovoorts. Waarom? Het Symfony framework detecteert automatisch of nieuwe code ervoor zorgt dat bepaalde code overbodig is. Indien dit het geval is, geeft Symfony dit aan in een bepaalde lijst en worden developers direct genotificeerd. Bij het schrijven van nieuwe code is dus gelijk bekend of dit ‘mee’ kan naar de nieuwe versie. Daarnaast zijn alle consoles (ontwikkelmodulen van Symfony) nu te gebruiken en heeft Symfony de PSR-6 console in de core, zodat data automatisch wordt gecachet.

 

Veel nieuwe features werden gepresenteerd in Salzburg.

Veel nieuwe features werden gepresenteerd in Salzburg.

E-commerce in de basis

De core van Pimcore, het e-commerce framework, is zeer geschikt om te koppelen met ERP- systemen en andere backoffice systemen. Het biedt onder meer de mogelijkheid om klantspecifieke prijslijsten te maken en prijzen uit het ERP-systeem realtime te tonen. Daarnaast biedt Pimcore nu ook features als vouchers, aanbiedingen, winkelmandje-checkout en orders. Partijen als Mediamarkt en Saturn gebruiken Pimcore al als e-commercesysteem. Enkele andere gebruikers zijn:

Nieuwe DAM-interface

Pimcore ontwikkelde een nieuwe interface voor DAM (Data Asset Management) met meer aandacht voor gebruiksvriendelijkheid. Elastic search is opgenomen in de basis van Pimcore; hierdoor gaat zoeken en navigeren via filters en faceted search waanzinnig snel. Een bekende voorstander van dit principe is Bol.com, die elastic search al langer gebruikt voor haar zoek- en filteropties.

Mooi nieuws is ook dat de eerste marketing automation features zijn opgenomen in de core. Daardoor wordt het automatisch opbouwen van user segments en het uitsturen van specifieke acties met dynamische content blokken mogelijk. Doordat in het nieuwe Pimcore tot in detail is nagedacht over usability, wordt het platform nu ook geschikt voor niet technisch onderlegde medewerkers. Hiermee komt Pimcore tegemoet aan een grote gebruikerswens.

 

Van links naar rechts Matthijs Geuzinge, Pimcore CEO Dietmar Rietsch, Dennis Reurings, Artjan Greving en Joris Ros.

Van links naar rechts Matthijs Geuzinge, Pimcore CEO Dietmar Rietsch, Dennis Reurings, Artjan Greving en Joris Ros.

Presentatie case Aldipress

Als exclusief Pimcore partner voor Nederland kon Youwe natuurlijk niet achterblijven om een strakke case te presenteren. De keuze viel op Aldipress. Tot voor kort ontbrak het bij Aldipress namelijk aan een Product Informatie Management systeem – een ‘content library’ – waarin uitgevers hun actuele covers konden stallen. Met de nadruk op tot voor kort. Youwe ontwikkelde Allcovered: een systeem – op basis van Pimcore – met geautomatiseerde functionaliteit dat makkelijk en veilig in gebruik is, een grote groep gebruikers kan faciliteren en is gekoppeld aan het ERP-systeem van Aldipress. Retailers krijgen nu de actuele voorpagina’s binnen via een systeem dat vergelijkbaar is met RSS-feeds. Of het werkt? Sales Manager Publishers Marsha Dousi: ‘In workshops met marketeers van onze bladen hebben we het gebruik getest. Daar is Allcovered heel positief ontvangen. Het gebruik bleek inderdaad heel makkelijk.’ Check hier de case.

 

Wie zijn Pimcore concurrenten?

  • PIM – MDM —> SAP Hybris | Informatica | Riversand | Stibo | Akeneo | IBM
  • XM – CMS —> Adobe Experience Manager | Sitecore | TYPO3 | Coremedia | Coremedia | Episerver
  • DAM —> Adobe | Bynder | Censhare | Canto
  • Shop —> SAP Hybris | Magento | Shopware | IBM Commerce | Spryker | Digital River

Gartner en Forrester over Pimcore 5

Gartner en Forrester noemen Pimcore ‘a leading platform’ en hebben Pimcore opgenomen onder de noemer ‘Cool software’. In 2018 zal Pimcore worden opgenomen in het Forrester leading board en een jaar later als leader in Gartner Quadrant onder een nieuwe categorie, Gartner ‘Digital Platform’. Als alles verloopt volgens de gigantische ambities van Pimcore, welteverstaan.

 

Upgraden naar Pimcore 5

Goed. Hoeveel werk is het nou eigenlijk om te upgraden naar het nieuwe Pimcore? Er zijn migratie scripts aanwezig vanuit Pimcore voor datamigratie. Niet alle maatwerk modulen zijn echter één op één te gebruiken, omdat het onderliggende framework totaal is veranderd, omdat de functies van het nieuwe Symfony framework verschillen van het oude framework Zend, moeten maatwerkmodules deels worden herschreven. Het goede nieuws: er is een ‘Zend-Symfony-bridge’ die ervoor zorgt dat de oude code gebruikt kan blijven worden. De bridge zorgt wel voor performanceverlies, omdat de routing wat langer duurt. Ook deze bridge toont later geen duurzame oplossing te zijn als blijkt dat bij de upgrade van Pimcore 5 naar Pimcore 6 (eind 2018) de bridge weer verdwijnt. Het advies van Pimcore is dus om gelijk een goede upgrade te doen.

Youwe: exclusief Pimcore partner Nederland

Als exclusief Pimcore partner voor Nederland beschikt Youwe over meer dan een decennium aan kennis van en ervaring met ketenintegratie en complexe PIM-vraagstukken. Met trots hebben we al uitzonderlijke Pimcore implementaties gerealiseerd. Verder praten over wat PIM voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact op met ons via samen@youwe.nl.