Gemeente Tholen (Zeeland) is ontstaan uit een fusie van verschillende gemeenten op het eiland Tholen en het eiland Sint Philipsland. Om echt volwaardig digitale dienstverlening te kunnen bieden, diende de oude website vernieuwd te worden. Youwe leverde een toptaken website op basis van Neos CMS

Over gemeente Tholen

De gemeente Tholen (Zeeland) is ontstaan uit een fusie van verschillende gemeenten op het eiland Tholen en het eiland Sint Philipsland. De gemeente heeft circa 25.000 inwoners, waarvan de grootste kern die van Tholen is. Een leuk detail is de naam Tholen, die verwijst naar de tol die hier vroeger werd geheven op de Eendracht (nu het Schelde-Rijnkanaal) en de Striene.

thumbnail

MEER WETEN OVER TYPO3?

Uitdagingen

Gemeente Tholen kampte met een situatie waar menig gemeente last van heeft: een website die niet meer voldeed aan de eisen van deze tijd. Om echt volwaardig digitale dienstverlening te kunnen bieden, diende de oude website vernieuwd te worden. De oude website bleek niet:

  • De informatiebehoefte van de burgers voldoende te beantwoorden
  • De website was niet responsive
  • Voldeed niet meer aan de wetgeving van de Rijksoverheid op het gebied van bijvoorbeeld de Webrichtlijnen
  • De website was niet taakgericht

Webpagina’s moesten worden verminderd, wat resulteerde in efficiëntie voor de burger én de medewerkers van de gemeente Tholen, voor wie het beheer van de oude website behoorlijk arbeidsintensief was geworden.

Andere wensen die de de gemeente had met de nieuwe website was het verbeteren van de digitale dienstverlening.

part of river Lek ands silhouette of dutch town Lexmond in province of South-Holland in the netherlands
gemeente-tholen-2

Oplossing

Gemeente Tholen wenste door het gebruik van de Toptaken content strategie de dienstverlening te optimaliseren. Diverse gemeenten gingen de gemeente Tholen voor met een soortgelijke aanpak.

Youwe leverde een toptaken website op basis van Neos CMS waarmee de redactie op gebruikersvriendelijke wijze echt WYSIWYG pagina’s kunnen bewerken. Door centraal vanuit het zaaksysteem content via een realtime koppeling te verbinden aan het Neos CMS, kan de webredactie specifieke content selecteren en waar dan ook in een vooraf bepaalde opmaak of pagina publiceren. Content opnieuw invoeren is dan niet nodig. Tholen werkt met het Zaaksysteem van Mintlab.

200% GROEI IN ONLINE AANVRAGEN

Resultaat

  • 200% groei in online aanvragen
  • 20% unieke content, 80% content afkomstig uit het zaaksysteem
  • Website conform webrichtlijnen
  • Centrale informatiestructuur
  • Realtime koppeling Zaaksysteem (Mintlab)

Substantieel meer aanvragen via de website voor de producten en diensten van de gemeente: De toptaken content strategie zorgde dat binnen 1 maand na livegang al direct het aantal digitale verzoeken en aanvragen via de website toenam. Sterker nog over 2015 is een toename in de afgenomen digitale producten meer dan 200% geweest.

Traditional Holland landscape with windmills reflection in water Kinderdijk Netherlands

“Van ontwerp en vormgeving tot een moderne website voorzien van de juiste verbindingen met onze informatievoorzieningen. Uitstapjes zijn overbodig, Youwe heeft het in huis en denkt met ons mee.” 

– Pieter Lagerwerf, gemeente Tholen

open source software voor meulenhoff