Recap: Fundamental van Magento 1 naar Magento 2

Voor het geval dat je het gemist hebt

Het Fundamental van Magento 1 naar Magento 2 event was een waar succes. De zaal in het theater van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid was vol en de gehele middag stond in het teken van de overstap van Magento 1 naar Magento 2, want Magento heeft aangegeven dat zowel voor Magento Commerce als voor Magento Open Source de veiligheidssupport stopt in juni 2020 en de vraag “hoe nu verder?” werd dan ook uitgebreid besproken.

PostNL

Als eerst aan het woord was Sander Lukaart, Webshop en Channelmanager bij PostNL. Hij nam de aanwezige mee door de roadmap van PostNL en besprak hoe zij in 2015/2016 de keuze hebben gemaakt om van Magento 1 af te stappen en voor Magento 2 te kiezen. Met Magento 2 hebben zij intussen hun doelstelling bereikt, die als volgt luidt: “Het kunnen aanbieden en verkopen van voor de klant relevante producten en diensten op voor de klant relevante plekken op postnl.nl en buiten postnl.nl, via één centrale transactie omgeving.”

Magento

Na een korte koffiepauze was het de beurt aan Magento dokter, Ray Bogman, Hij kwam net overgevlogen uit Stockholm waar hij had gesproken op Meet Magento. De vragen die Ray in zijn presentatie beantwoordde waren:

  • Welke versie van Magento 1 gebruik je nu?
  • Moet ik overstappen naar Magento 2 of kan ik altijd op Magento 1 blijven?
  • Is Magento 2 wel het juiste platform voor mij?
  • Welke benodigdheden heb ik nodig voor Magento 2?
  • Hoe stap ik over naar Magento 2?
  • Wat voor effect heeft dit op mijn organisatie?
  • Wat zijn de valkuilen?

Zo is het dus belangrijk om te weten welke versie jij nu gebruikt en daarbij liet Ray weten dat het niet mogelijk is om van elke versie over te stappen naar Magento 2. Het beste is om eerst de allerlaatste versie van Magento 1 te gebruiken en daarna over te stappen, maar voor de overstap moet jij minimaal 1.6 gebruiken anders is de overstap niet mogelijk. Of de overstap écht nodig is, daarop zegt Magento dat de keuze aan jou is, maar dat zij wel stoppen met de veiligheidssupport en het fixen van bugs in juni 2020. Hierna sta je er dus alleen voor. Ook zegt Magento dat je er wel van profiteert als je overstapt naar het nieuwe platform. Dit komt met name ook omdat Magento 1 niet ondersteund wordt door de laatste versie van PHP. Zo draaien de meeste Magento 1 versies op PHP 5.6 en Magento 2 op 7.2. Zo worden er binnenkort ook patches voor Magento Commerce 1.14.2+ en Open Source 1.9.2+ uitgebracht, omdat van PHP 5.6 de end-of-life fase al is begonnen. Dit heeft dus gevolgen voor jouw huidige Magento website met name de snelheid van jouw website wordt hiermee aangetast.

Om te bepalen of de overstap voor jou de juiste keuze is, is het belangrijk om het doel van jouw organisatie helder te hebben. Wil jij blijven groeien met jouw bedrijf en heb je daar niet alleen een e-commerce platform, maar bijvoorbeeld ook een ERP bij nodig dan is Magento 2 absoluut de juiste keuze, maar hoe maak je nu precies die overstap? Zo moet er een goed team worden ingeschakeld die op de hoogte is van hoe Magento 2 werkt, daarna is het belangrijk om te kijken wat je niet meer nodig hebt uit je Magento 1 platform (zowel extensies als oude orders), want dit hoeft uiteraard ook niet mee naar jouw nieuwe platform. Hierna ga je kijken naar het design en zorg je dat deze meehelpt aan een optimale website en als laatste is het heel belangrijk om te testen en te blijven testen.

Als er gekeken wordt naar de grootste valkuilen die Ray nu in de praktijk ziet, zijn dat met name dat organisaties hun budget niet op orde hebben, developers niet genoeg verstand hebben van Magento 2, dat er binnen een team niet genoeg gecommuniceerd wordt en dat organisaties denken dat zij de overstap wel even in het weekend kunnen maken. Vergis je dus niet: overstappen naar Magento 2 kost een hoop tijd en geld en daarom is het heel belangrijk om in zee te gaan met mensen die er echt verstand van hebben en dat jullie als organisatie eerst duidelijk op een rij hebben wat jullie met het nieuwe platform willen.

Q&A

Ook tijdens de Q&A die aan het einde van de middag plaatsvond was het duidelijk dat de overstap niet zomaar iets is wat je even doet. Zo liet PostNL weten dat zij na een maand plannen, live zijn gegaan in zes weken en dit is ontzettend snel. Verder werd er duidelijk wat er gebeurt als je op Magento 1 blijft. Youwe consultant Henk Mensinga zegt: “Het is een risico als je op Magento 1 blijft na 2020, you are on your own. En dan is een security hack een hele grote mogelijkheid. Ray Bogman voegt daar nog aan toe: “Je gebruikt ook geen oude Windows versie, wanneer jouw software up-to-date is, zorgt dat binnen de organisatie voor een hoop minder kopzorgen en zorg je dat het bedrijf kan groeien.”

Wil jij weten hoe je de overstap maakt? Neem dan contact met ons op!

WHITEPAPER – GROEI MEE MET MAGENTO 2

Whitepaper Magento 2

Direct contact met een Magento specialist: