Magento kondigt afloop support voor Magento 1 aan

Net als voor Magento Commerce stopt in juni 2020 ook de veiligheidssupport voor Magento Open Source

In mei 2018 kondigde Magento de overname van Adobe aan en vanaf dat moment zijn zij druk bezig geweest om Magento 2 verder te ontwikkelen. Zo heeft Magento nu ook laten weten dat zowel voor Magento Commerce als voor Magento Open Source de veiligheidssupport stopt in juni 2020 en vanaf dat moment zal Magento zich volledig gaan focussen op Magento 2. 

Via een webinar heeft Magento deze week aan al hun partners, zo ook aan Youwe als Magento Enterprise Solutions Partner, laten weten dat voor zowel Magento Commerce 1.9 én Magento Open Source 1.9 de support stopt in juni 2020. Magento laat weten dat net als bij Magento Commerce er nu voor Magento Open Source een lifecycle policy wordt aangeboden en dat er een support schema ter ondersteuning beschikbaar is. Wil jij alles weten over het support schema en al het nieuws rond Magento 1? Kijk dan hier.

Als we kijken naar schaalbaarheid, effectiviteit, veiligheid, functionaliteit en compatibiliteit met de cloud, dan zien we duidelijk dat het Magento 1 platform steeds minder voldoet aan de eisen die wij stellen. Dit gaat veel verder dan ‘If it ain’t broken don’t fix it’, want we willen doorontwikkelen en voor het beste gaan, en daarvoor is een nieuw platform nodig. Dat bieden wij met Magento 2,” zei Director of Support Operations Joe Ayyoub tijdens de webinar. “De Magento 1 software is inmiddels tien jaar oud en na de release van de laatste versie hebben we de support 6 jaar lang doorgezet. Dat laat zien dat Magento heel goed snapt dat er tijd nodig is voor een overstap, maar nu is het wel echt het juiste moment.” Op de vraag wat er met bedrijven gebeurt die in juni 2020 nog steeds niet zijn overgestapt, is Ayyoub duidelijk: “Zij zullen zich vroeger of later op een niet-ondersteund platform bevinden, en dat is jammer. De tijd is rijp, er is geen reden om niet met een planning te beginnen om tijdsdruk te voorkomen.”

Bij Youwe zijn wij goed voorbereid om onze klanten bij deze transitie te helpen: “Magento 2 is een krachtig platform en wij helpen graag bij het opstellen van een roadmap om een ideale overstap mogelijk te maken. Wij merken vaak dat bedrijven zich vast bijten in het één op één willen kopiëren en plakken van wat hun huidige platform kan en doet. Wij raden aan om constructieve keuzes te maken welke functionaliteiten en features écht nodig zijn en deze te gaan verhuizen en uit te bouwen. Een migratie hoeft geen complete copy-paste te zijn: Het biedt vooral een kans om met de tijd mee te gaan en een nog efficiënter en beter platform te bouwen,” aldus Rogier Hosman, CMO bij Magento partner Youwe.

Wanneer jij nog een Magento 1 gebruiker bent, moet jij nu dus echt op zoek naar een nieuwe oplossing. Wat volgens ons de beste oplossing is? Overstappen naar Magento 2! Aan het nieuwe Magento platform zijn vele voordelen verbonden zoals:

  1. Modernere webtechnologie wat zorgt voor een flexibele architectuur.
  2. Performance van Enterprise kwaliteit.
  3. Online shoppen wordt nóg meer een beleving.
  4. Thema en modules zijn anders opgebouwd en hierdoor gemakkelijker te bewerken.
  5. Beveiligde betaling en gegevensopslag.

Besturingsystemen en PHP

Naast de end-of-life van de support van Magento 1, zijn er nog meer dingen waar je rekening mee moet houden. Zo heeft elke Magento webshop ook een host of besturingssysteem nodig en in veel gevallen is dat PHP of Ubuntu. En naast de end-of-life datum van Magento 1 is ook de end-of-life data van deze twee systemen bekendgemaakt. Zo overlapt deze datum met de end-of-life datum van PHP 5.6 en Ubuntu 14.04. Bij PHP stopt de support zelfs al op 31 december 2018. Speciaal hiervoor gaat Magento patches aanbieden voor Magento Commerce 1.14.2+ en Open Source 1.9.2+ om verder te kunnen draaien op PHP 7.2 tot juni 2020, wanneer deze patches beschikbaar worden gesteld, is nog niet bekend. De ondersteuning van Ubuntu 14.04 loopt t/m april 2019 en dit is dus ook voor de end-of-life datum van Magento 1. Het is dus belangrijk om niet alleen te kijken naar welke Magento versie jij nu gebruikt, maar ook of jouw besturingssysteem nog actueel is en of jij de overstap wel kan maken met jouw huidige besturingssysteem.

Magento dokter Ray Bogman vertelde tijdens ons Fundamental van Magento 1 naar Magento 2 event het volgende: “Magento 1 wordt niet ondersteund door de laatste versie van PHP. Zo draaien de meeste Magento 1 versies op PHP 5.6 en Magento 2 op 7.2. Zo worden er binnenkort ook patches voor Magento Commerce 1.14.2+ en Open Source 1.9.2+ uitgebracht, omdat van PHP 5.6 de end-of-life fase al is begonnen. Dit heeft dus gevolgen voor jouw huidige Magento website en met name de snelheid van jouw website wordt hiermee aangetast.” Wil jij meer weten over de overstap van Magento 1 naar Magento 2 of welk besturingssysteem jij moet gebruiken? Neem dan nu contact met ons op.

Whitepaper – van Magento 1 naar Magento 2

Whitepaper Magento 2