Enterprise Service Bus

Dé oplossing voor het structureren van data vraagstukken

Herken jij de volgende situatie? Jij hebt verschillende systemen waarin waardevolle data binnen jouw organisatie wordt opgeslagen, maar het toegankelijk maken van deze data om deze vervolgens te delen met de verschillende bedrijfsafdelingen zoals e-commerce of digitale marketing is kostbaar, foutgevoelig en tijdrovend. In de snel veranderende digitale wereld ben jij op zoek naar oplossingen die snel data met elkaar kunnen verbinden en de kwaliteit van data kunnen bewaren. Het integreren van een Enterprise Service Bus (ESB) in jouw IT-infrastructuur is dé oplossing voor deze complexe integratie uitdagingen.

Enterprise Service Bus - meerwaarde
De meerwaarde van een ESB:
 • Maakt complexe integratie uitdagingen simpeler
 • Vergroot de beheersbaarheid en beveiliging van data
 • Distribueert belangrijke gegevens in de data centraal
 • Is een standaard tooling om data te normaliseren en valideren
 • Zorgt voor standaardisatie in datadistributie naar klanten of systemen via API’s of data feeds
 • Biedt automatisch snelle API’s aan voor integratie met cloud oplossingen
 • Buffert data, zodat trage achterkant koppelingen toch zonder vertraging aangeboden kunnen worden

WIL JIJ?

Snel integreren

Met de ESB integreer jij snel en efficiënt applicaties. Een voorbeeld hiervan is: Integraties tussen systemen op een gestandaardiseerde manieren (snelheid + kosten).

Eenvoudige IT-Infrastructuur

De ESB zorgt voor één plek om integraties en data te verzamelen en te distribueren. Het uitfaseren van het legacy ICT-landschap met gefragmenteerde data is hier een voorbeeld van.

Hyper Connected zijn

Simpel kunnen integreren met de ESB geeft jouw business kansen. Zo zijn er bijvoorbeeld Salesforce integraties met e-commerce gedrag om sales taken te activeren zoals een prijsintelligentie via dynamic pricing toe te passen in jouw ERP of webshop.

Een ESB creëert kansen

 • Doordat er een ESB boven de huidige IT-systemen aanwezig is, kunnen nieuwe systemen direct en enkele met de ESB gekoppeld worden en hoeven deze dus niet elke keer met diverse systemen gekoppeld te worden. Dit bespaart veel tijd, geld, dataproblemen en mankracht van de eigen organisatie.
 • De ESB heeft veel gestandiseerde integraties met veel SAAS-applicaties, hierdoor wordt integreren makkelijker.
 • Datakwaliteit en data ontdubbeling wordt door standaard tooling van de ESB georganiseerd, waardoor de kwaliteit van de integraties, content en datafeeds beter wordt.
 • De ESB verzorgt de snelheid en monitoring van de data uitwisseling met andere systemen, zodat de betrouwbaarheid vergroot wordt.
 • Organisaties kunnen in een snellere “time-to-market” profiteren van data uitwisseling en de functies van andere applicaties, waardoor jouw organisatie sneller kan inspringen op kansen en verdere digitalisering!

EEN TOEKOMST GERICHTE IT-INFRASTRUCTUUR

API Ready

Een application programming interface (API) is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel. Hiermee kun je plug en play applicaties aanschakelen.

SOA Ready

Creëer een Service Oriented Architecture. Een Service Oriented Architecture is een architectuurmodel en geen technologie op zich. Zo zou je een SOA kunnen zien als een digitaal middel dat afzonderlijke applicaties en systemen kan verbinden.

EDI Ready

Met een ESB koppel jij moeiteloos klanten met EDI integraties. Electronic Data Interchange (EDI) is een standaard voor de elektronische uitwisseling van bepaalde bedrijfsdocumenten, zoals orders en rekeningen.

High-end performing API/webservices

Webservices zorgen er voor dat jij realtime kan omgaan met data van jouw eigen en andere systemen. De ESB kan grote hoeveelheden aan, levert extreme performance en buffert (cached) de data, zodat de webservice altijd levert! Dus ook als webservices van achterliggende IT-systemen even traag zijn (of niet werken) dan verzorgt de ESB realtime de data.

Enterprise Service Bus - Map and transform data

Data transformeren en distribueren

De belangrijkste functie van een ESB is dat het data distribueert van het ene systeem naar het andere systeem. Om dit voor elkaar te krijgen wordt eerst de data getransformeerd zodat deze geschrikt is voor het systeem. Wanneer jij als organisatie een inkooporder binnenkrijgt zorgt de ESB er voor dat deze om wordt gezet naar jouw eigen inkoopsyssteem zodat jij deze niet meer met de hand hoeft in te vullen.

Tibco logo wit
Talend logo wit
Mulesoft logo wit
Dell boomi logo wit

Kies het juiste ESB-systeem

Het is belangrijk om voor jouw organisatie het juiste ESB pakket te kiezen. Zo zijn er verschillende ESB pakketten beschikbaar en bieden wij de pakketten aan van Tibco, MuleSoft, Talend en Dell. Het pakketselectie vraagstuk start met het kunnen beantwoorden van de vraag: “Wat is de stip op de horizon voor jouw organisatie?”. “Waar sta jij over twee jaar?”. Om dit te bereiken organiseert Youwe digital transformation sessies. Hierin bepalen wij de doelen, die wij willen bereiken, maar ook hoe deze bereikt kunnen worden en of wij op de juiste weg zitten. Een IT-oplossing moet altijd in dienst staan van de doelen van het bedrijf! Zorg er dan ook voor dat deze helder zijn voordat jij een ESB oplossing kiest. Ben jij er niet helemaal zeker van welk pakket het beste is voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op.

Het einde van een wir-war aan connecties

Systemen verouderen, maar spelen veelal nog een core-functie in de organisatie. De omgeving en gewenste digitalisering stellen nieuwe eisen aan de technologie. Er komen steeds meer integraties tussen systemen en de onderlinge afhankelijkheid neemt toe. Wat gebeurt er als een integratie niet goed loopt? Wil je de continuiteit van jouw organisatie borgen, jouw IT kosten beter beheersen en klaar zijn voor de toekomst? Een versimpelde IT-Infrastructuur en architectuur is daarbij een randvoorwaarde.

ESB functies op een rij

Datakwaliteit

Zo’n 80% van de problemen bij het koppelen van systemen komt doordat de datakwaliteit niet op orde is. De systemen van Mulesoft en Talend hebben standaard tooling om de datakwaliteit te verifiëren en waar mogelijk automatisch te verbeteren, dan wel om een ‘sub-proces’ op te starten om de datakwaliteit te verbeteren.

Protocol bindings

Om een connectie te maken tussen twee protocollen in een netwerk om een bepaalde data flow te organiseren wordt de ESB ingezet. Om de data flows te standaardiseren en hiermee de connecties te vereenvoudigen organiseert de ESB een WSDL (Web Services Description Language). Hierin staan de beschikbare interfaces, die aanwezig zijn in de ESB beschreven met een XML (Extensible Markup Language) schema, en hoe verschillende endpoints verbonden kunnen worden.

Messaging

De ESB zorgt ervoor dat berichten tussen systemen op de juiste manier met elkaar worden verbonden. De ESB verzorgt de logica, slimheid, de mapping, data transformatie (van type A naar type B) en zorgt er voor dat de berichten ‘ge-queued’ worden, zodat ook bij een connectie met trage webservices van andere klant of systeem, de berichten correct en snel worden verstuurd. Daarnaast monitort de ESB dit proces.

Security

De ESB zorgt voor bewezen traceerbaarheid en veiligheid van data. De systemen Mulesoft en Talend bevinden zich beiden in het enterprise spectrum en geven de benodigde garanties dat de applicaties veilig met data omgaan. En dat is precies wat elke organisatie tegenwoordig nodig heeft.

Triggers & Rules

Data die binnen komt op een ESB, dient soms op basis van business rules via een bepaalde flow doorgestuurd te worden naar een bepaald punt, persoon of systeem. De Trigger & Rules functies van een ESB bieden de mogelijkheid om dit soort processen eenvoudig te configureren.

Connectors

De ESB pakketten Mulesoft en Talend hebben veel standaard modulen ‘connectors’ aanwezig om ERP, CRM, BI of andere pakketten te koppelen. Gebruik één van de vele bestaande standaard connectoren en bespaar kostbare tijd en geld.

Data feeds/API

Het beschikbaar kunnen stellen van data via API’s (webservices) en via een feed aan klanten, data partijen, leveranciers, partners of andere systemen is essentieel in hedendaagse businessmodellen. Een ESB levert hiervoor een high end performance!

Data transformatie

Veelal draait het bij de dagelijkse operatie en business beslissingen om ‘data’. Om data beschikbaar te maken en als waardevolle asset in te zetten voor de business is het belangrijk om data uit al de bestaande IT- systemen en silo’s weer simpel ter beschikking te hebben. De ESB verzorgt de transformatie van data naar en uit diverse systemen.

Wie is Youwe?

Organisaties online succesvol maken, daar krijgen wij een enorme kick van. Aangenaam, wij zijn Youwe – een full-service digital agency. Met 120 collega’s verspreid over kantoren in Amsterdam, Groningen, Rotterdam, Londen, Kiev en Helsinki werken wij dagelijks voor koplopers als Staples, Dremel, PostNL, Philips, PPG, AkzoNobel, ODS klöckner & co en Zegro.

Wat wij precies doen? Wij werken binnen het speelveld van digitale transformaties, intelligente multi-channel commerce platforms, klant-, kennis- en dealerportals tot aan Product Informatie Management systemen, digital marketing en staffing. Onze klanten zijn blij met deze end-to-end benadering.

Recente projecten

Direct contact

Met één van onze e-commerce specialisten