Youwe identificeert 3.500 bugs op één dag

En dat allemaal dankzij Big Crowd Data

Het is niet te geloven, maar wij hebben op één dag maar liefst 3.500 bugs geïdentificeerd! Nu vraag jij je vast af hoe wij zoveel bugs hebben gevonden? Maar eerst is het misschien belangrijk om te weten dat wij het hier hebben over daadwerkelijke bugs in de zin van insecten en niet de digitale bug, wat dit verhaal misschien nog wel verwarrender maakt, want wij zijn tenslotte een digital agency met een groot team aan developers die dagelijks bezig zijn met digitale bugs, maar in dit geval hebben wij dus op één dag duizenden insecten geïdentificeerd. Hoe? Met behulp van Big Crowd Data en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO). 

Verklaar je nader Youwe

Wij snappen dat de verwarring inmiddels erg groot is, want waar gaat dit verhaal nu eigenlijk over. We will explain in a minute! Als eerst is het belangrijk om te weten dat Youwe niet zelf op zoek is gegaan naar de kleine beestjes en dat wij dit samen deden met het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO). Samen met het NIOO introduceerden wij in 2015 de Bodemdierendagen en ook anno 2018 wordt deze dag weer georganiseerd. Al drie jaar lang helpen wij het NIOO om heel Nederland op zoek te laten gaan naar spinnen, wormen en andere kruipende diertjes en vorig jaar zijn er dus 3.500 insecten gevonden. Hoe dat te werk gaat? Al deze bugs zijn geïdentificeerd met behulp van Big Crowd Data. De Bodemdierendag begon ooit als één dag wat uitgegroeid is tot meerdere dagen. Destijds heeft Youwe een pagina op de NIOO site gemaakt waarop de bezoekers hun vindingen konden achterlaten. Over de jaren heen is er in samenwerking een nieuwe set-up gecreëerd. En dit jaar is er voor de bodemdierendagen een eigen subsite (multisite) gemaakt door Youwe met Drupal.

Meer weten over het starten van een website? Download hier de whitepaper 24 Tips voor een succesvol webproject.

Big Crowd data verzamelen

Met Drupal is er een subsite opgezet, daarna is de theming ingevuld en als laatste is er een forum gemaakt waarop de bezoekers hun gevonden gegevens kunnen invullen. Initieel wilde de klant gebruik maken van een Google forum, echter vonden ze dat die niet dynamisch genoeg was. Dus hebben wij een forum met de wensen van de klant in Drupal gebouwd. Als de bezoeker naar het forum gaat en zijn/haar bevinden invult, wordt er een punt gecreëerd op een map. De map is een integratie met Google Maps. De map weergeeft hoeveel type dieren er zijn gevonden in een bepaalde omgeving. Dit is anoniem, omdat het op postcode gebaseerd is. Zoals eerder aangegeven heeft dit jaar de klant ervoor gekozen om een aparte subsite te maken voor Bodemdierendagen dit was voorheen een onderdeel van de NIOO site. Hier is voor gekozen, omdat een aparte subsite een stabielere omgeving biedt voor Bodemdierendagen in verband met de piek van de bezoekers en daarnaast is er gestructureerde content. Nu hoef je dus niet meer door te klikken op de website van de NIOO, maar is er een eigen website.

Bodemdierendag 2018

Wil jij ook meehelpen aan dit te gekke onderzoek en Big Crowd Data verzamelen? Dat kan! De Bodemdierendag 2018 is namelijk van 27 september tot en met 4 oktober. Dit is alweer de 4e editie van de Bodemdierendagen en dit is dan ook de tijd dat iedereen in zijn/haar eigen tuin kan speuren naar de bugs. Zoek dus op het balkon, schoolplein, terras, in een park of kantoortuin en vul op www.bodemdierendagen.nl het door Youwe ontwikkelde formulier in. Met de waarnemingen wordt door de onderzoekers van het NIOO een rapportcijfer berekend voor de bodem-biodiversiteit. Echte citizen science dus aan de hand van Big Crowd Data.

WHITEPAPER – 24 TIPS VOOR EEN SUCCESVOL WEBPROJECT

Whitepaper - 24 tips voor een succesvol webproject

Direct contact met een specialist: