Borstkankervereniging Nederland (BVN) is een professionele patiëntenorganisatie voor en door (ex)patiënten en hun naasten. BVN beschikt niet over één, maar over een verzameling websites. Monitorborstkankerzorg.nl is één van die sites.

Over Borstkankervereniging Nederland

Borstkankervereniging Nederland (BVN) is een professionele patiëntenorganisatie voor en door (ex)patiënten en hun naasten. De vereniging zet zich in voor optimale kwaliteit van zorg en bevordert een zo goed mogelijke kwaliteit van leven. BVN beschikt niet over één, maar over een verzameling websites.

Al in 2015 werd een Drupal multi-site installatie opgezet, zodat BVN zelf alle websites, vanuit één centrale omgeving kan beheren. Monitorborstkankerzorg.nl is één van die sites, een tool die patiënten aan de hand van specifieke criteria helpt het juiste ziekenhuis voor behandeling te vinden.

borstkankervereniging thumbnail-01

MEER WETEN OVER DRUPAL?

Uitdagingen

De Monitor Borstkankerzorg combineert ervaringen van patiënten met informatie over het zorgaanbod van ziekenhuizen. Twee vragen staan hierbij centraal, nl: Welke borstkankerzorg bieden ziekenhuizen en hoe hebben patiënten die zorg ervaren? De website geeft op basis van postcode en een selectie van criteria een overzicht van relevante ziekenhuizen.

De grootste uitdaging bij het ontwikkelen van de website was het duidelijk presenteren van een enorme hoeveelheid geïntegreerde data, nl.

 • Geografische informatie,
 • Kwalitatieve informatie over ziekenhuizen en
 • Kwantitatieve resultaten van evaluaties van patiënten.

Slimme zoekmachine die dergelijk complexe zoekopdrachten aankan en tegelijkertijd knappe content die dát begrijpelijk kan presenteren! Dat was misschien wel de grootste uitdaging, gezien de grote hoeveelheid data. Maar naast een slimme zoekmachine en duidelijke content, vereiste het project ook een goede samenwerking met derden. In dit geval met Mediquest, de partij die over alle informatie van ziekenhuizen beschikt.

Doctor consulting patient hands closeup. Patient sitting at doctor office. Diagnostic prevention of women diseases healthcare medical service consultation or education healthy lifestyle concept
bkv-1

Oplossing

We hebben een oplossing gebouwd met behulp van een in Drupal geïntegreerde SOLR zoekmachine. Deze oplossing had een aantal belangrijke eigenschappen om tot een goed resultaat te komen.

 • Verschillende mensen zoeken op verschillende manieren. Je kan zoeken op locatie, op kenmerken of eenvoudig weg op naam.
 • Een intuïtieve vormgeving die de bezoeker door de stappen heen leidt.
 • Autocomplete functies gebaseerd op locatie en ziekenhuisnaam.
 • De mogelijkheid om te zoeken in een straal om een locatie (m.b.v. geolocation).
 • Een heldere overzichtspagina met daarin de ziekenhuizen die voldoen aan de voorkeuren van de bezoeker.
 • Goede performance was een belangrijk ondanks dat er enorm gecompliceerde queries op de database afgevuurd moesten worden.

MULTI-SITE BEHEER VANAF ÉÉN CENTRAAL DASHBOARD

Resultaat

De Monitor Borstkankerzorg maakt onderdeel uit van een Drupal multi-site installatie, waardoor:

 • BVN alle websites vanuit één centraal CMS dashboard kan beheren;
 • De website efficiënt vanuit de reeds bestaande basisinstallatie uitgerold kon worden;
 • De website over eigen inhoud, uitstraling en functies beschikt, maar redacteurs tegelijkertijd gebruik kunnen maken van centraal content beheer en gedeelde functies;
 • De ontwikkelkosten beperkt konden blijven, in verband met hergebruik functionaliteiten en styling;
 • Updates, beveiliging en hosting centraal georganiseerd kan worden

Maar veel belangrijker nog: we zien dat ziekenhuizen hun score willen verbeteren, ze willen goed voor de dag komen. Met de komst van de monitor geeft BVN inzicht in de performance van ziekenhuizen en wordt de patiëntenzorg aangemoedigd de kwaliteit van zorg in de toekomst verder te verbeteren. En dat is natuurlijk een mooi resultaat, dat ten goede van de patiënt komt.

A network operations center or NOC also called a "network management center", is a location from which infrastructure monitoring, management and control takes place.

“ICT projecten willen nog wel eens vervallen in een soort ‘black-box’ taferelen; je geeft je wensen door, valt in een blanco periode en daarna wordt het resultaat gepresenteerd en niets is meer mogelijk. Bij Youwe is dat anders. Met elkaar nemen we de wensen door, het team geeft daar een eerlijke reactie en advies op en samen besluiten we tot de concrete oplossingen. Dan gaan we aan de slag, samen. Ieder vanuit zijn of haar eigen deskundigheid met een flinke portie Rotterdamse nuchterheid. Dat dus. Gewoon fijn.”

– Karen Jansen Boersma, Borstkankervereniging Nederland