De end-of-life van Drupal 7 én Drupal 8

Het laatste nieuws over Drupal 7, Drupal 8 en Drupal 9

Softwaresystemen gaan maar een bepaalde tijd mee en zo hebben zij dan ook een end-of-life datum. De end-of-life houdt in dat een product volgens de fabrikant het einde van zijn levenscyclus heeft bereikt en het product wordt dan niet meer verkocht of gepromoot. Dit moment is voor Drupal 7 én ook voor Drupal 8 aangekomen. Drupal heeft namelijk zowel de end-of-life datum van Drupal 7 als van Drupal 8 bekendgemaakt. Wanneer deze datum is? En wat dit betekent voor jou als Drupal 7 of Drupal 8 gebruiker? Dat lees je hier.

Wil jij weten hoe de tijdlijn van de end-of-life van Drupal 7 en 8 naar Drupal 9 eruit ziet? Download dan nu de roadmap van Drupal 9.

End-of-life

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen. De end-of-life datum van Drupal 7 én Drupal 8 is november 2021. Drupal stopt dus met de twee huidige systemen en dit is erg bijzonder, want normaal wordt de end-of-life van het ene systeem aangekondigd zodat de huidige gebruikers kunnen overstappen naar de nieuwere versie, maar bij Drupal is ervoor gekozen om dus te stoppen met de twee huidige versies terwijl Drupal 9 nog niet beschikbaar is. Dan vraag jij je misschien af: “waarom hebben Drupal 7 en Drupal 8 dan dezelfde end-of-life datum?” Drupal heeft hier een heel goed antwoord op. Dries Buytaert de oprichter van Drupal laat weten dat dit met twee dingen te maken heeft. Zo zegt hij: “Omdat een groot aantal sites Drupal 7 mogelijk nog tot 2020 gebruiken, hebben we besloten de ondersteuning van Drupal 7 uit te breiden tot november 2021. Drupal 7 zal nog drie hele jaren gemeenschapssteun ontvangen.” Maar waarom loopt de levensduur van Drupal 8 dan niet langer door? Ook hier heeft Dries een goed antwoord op: “Onze grootste ondersteuning in Drupal 8 is Symfony 3, en volgens de roadmap van Symfony is de  end-of-life datum van Symfony 3 in november 2021. Dit betekent dat beveiligingsfouten in Symfony 3 na november 2021 niet meer worden opgelost. Om de Drupal-sites veilig te houden, moet Drupal Symfony 4 of Symfony 5 gebruiken voordat Symfony 3 het einde van zijn levensduur nadert. Dit betekent dat de levensduur van Drupal 8 uiterlijk tot november 2021 kan doorlopen.”

Overstappen naar Drupal 8?

Nu je weet dat zowel Drupal 7 als Drupal 8 dezelfde end-of-life datum hebben, moet je dan nog wel overstappen van Drupal 7 naar Drupal 8? Deze vraag is natuurlijk te verwachten, maar het antwoord luidt toch echt: “ja.” Er zijn namelijk veel punten waarmee rekening mee gehouden moet worden. De levensverwachting van de site is er één. Wanneer de levensverwachting van jouw Drupal 7-site niet langer is dan november 2021, dan hoef je niet over te stappen en is jouw website de komende tijd gewoon te gebruiken.

 

Als jij wil dat jouw website ook na november 2021 blijft bestaan, is het verstandig om nog steeds te upgraden naar Drupal 8. Hierdoor is jouw website niet verouderd in november 2021. Zo zijn de plannen voor de release van Drupal 9 dat deze als een update wordt beschouwd. Dit komt mede omdat de overstap van Drupal 7 naar Drupal 8 geen update is, maar een upgrade. Drupal zegt dan ook: “De nieuwe aanpak voor Drupal is dat het eenvoudiger en gemakkelijker wordt sinds Drupal 8 om naar de volgende versie over te stappen. De vraag: “moet ik wachten tot de Drupal 9 upgrade?”, beantwoorden wij dan ook met “nee”. Als er momenteel een manier is om naar Drupal 8 te migreren, zou dit het moment zijn. Elke release wordt stabieler. Daarom zal de investering van migreren naar Drupal 8 nu lonen, omdat het pijnloos zal zijn en minder moeite kost om vanaf daar te upgraden naar Drupal 9.” Hoe jij de overstap maakt van Drupal 7 naar Drupal 8? Dat lees je hier.

Wil jij weten hoe je kan upgraden van Drupal 7 naar Drupal 8? Download dan nu onze praktische whitepaper Van Drupal 7 naar Drupal 8.