Drupal vs. TYPO3 vs. WordPress

Een vergelijking tussen de populairste open source systemen

Wanneer jij op zoek bent naar een CMS-systeem om een website te bouwen, kom je veel systemen en termen tegen. Zo zijn Drupal, TYPO3 en WordPress allemaal open source CMS-systemen die jou kunnen helpen om een website te maken. Nu zal jij jezelf vast afvragen: “welk systeem is nu het beste voor mij?”. Dit is een hele begrijpelijk vraag, want elk systeem heeft weer zijn eigen voor- en nadelen en het ligt er maar net aan wat voor website jij nodig hebt en waarvoor jij deze wilt gebruiken. 

De drie systemen

In de vergelijking zijn drie open source systemen meegenomen:

  • Drupal
  • TYPO3
  • WordPress

Om duidelijk te krijgen wat elk systeem nu precies is, zal van elk systeem eerst een introductie gegeven worden.

Drupal

Drupal is een open source CMS waarop jij een groot aantal aan data kunt publiceren, beheren en organiseren. Het systeem is open source, wat betekent dat jij het gratis mag gebruiken, maar ook dat iedereen bij kan dragen om het nog beter te maken. Drupal heeft een actieve community van meer dan 630.000 geregistreerde developers! Drupal is te gebruiken voor het ontwikkelen van persoonlijke blogs tot enterprise applicaties. Door de duizenden beschikbare modules en designs is het mogelijk om elk denkbare website of applicatie te ontwikkelen! Of maak gebruik van één van de vele distributies, dit zijn kant-en-klaar ingerichte installaties die jij zo kunt gebruiken. Drupal is ook één van de veiligste open source systemen.

TYPO3

TYPO3 is een open source Content Management Systeem, geschikt voor web- en intranet doeleinden. TYPO3 is populair vanwege de flexibiliteit, veelzijdigheid en kant-en-klare interfaces, functies en modules. TYPO3 is toepasbaar voor vele weboplossingen. Variërend van complexe websites met meertaligheid of meerdere subsites binnen een installatie of complete interactieve portals met koppelingen naar achterliggende systemen. TYPO3 is met name een goed systeem voor grote organisaties, die bijvoorbeeld dochterondernemingen hebben en waar voor mensen van verschillende nationaliteiten werken.

WordPress

WordPress is een Content Management Systeem waarmee je een website kunt bouwen en onderhouden. WordPress is vooral bekend als blog platform, maar er kunnen ook zakelijke websites en webshops met WordPress worden gebouwd. Zo is WordPress het beste te omschrijven als: een systeem om een website, blog of een webshop mee te beheren zonder dat je hiervoor (veel) technische kennis nodig hebt. Het systeem bezit over veel thema’s en plugins en hiermee pas jij jouw website aan. Aangezien WordPress erg makkelijk in het gebruik is, is het het populairste CMS ter wereld.

De vergelijking

Download de brochure hier om de vergelijking te kunnen zien.

Conclusie

In de vergelijking zie je een overzicht van de drie systemen. Daar is in te zien dat alle drie de systemen open source zijn, maar dat WordPress met name is bedoeld voor websites met simpele structuren terwijl Drupal en TYPO3 zijn bedoeld voor complexe sites. Ook komt in het overzicht naar voren dat Drupal en WordPress makkelijker te gebruiken zijn dan TYPO3. Dit komt met name door de moeilijkheid van het TYPO3 dashboard en daarnaast hebben Drupal en WordPress meer plugins en thema’s die makkelijk kunnen worden aangepast. Ook maken Drupal en WordPress gebruik van SEO (Search Engine Optimization) en TYPO3 niet. Waar TYPO3 dan weer wel erg goed op scoort is security, ook Drupal scoort hier heel goed in zo gebruikt het Witte Huis van Amerika ook Drupal, maar WordPress scoort het laagst op het gebied van veiligheid. Heb jij dus een website nodig waarvan de beveiliging het belangrijkste is, dan is WordPress niet het systeem voor jou. Voor die veiligheid betaal jij dan wel. Zo is WordPress het goedkoopste in gebruik en zijn Drupal en TYPO3 in gebruik een stuk duurder.

Welk systeem past nu het beste bij jou?

Nu is de grote vraag misschien al een beetje beantwoord, maar om zeker te weten welk systeem het beste bij jou past, moet jij eerst duidelijk hebben waar jij de website voor wilt gebruiken. Als jij een website wilt maken voor een persoonlijke blog en jij geen groot budget hebt, is WordPress de beste optie, maar wanneer jij voor jouw organisatie een website wilt waar verschillende componenten voor moeten werken met een hoge veiligheid zijn Drupal en TYPO3 betere opties. Wanneer jij binnen jouw organisatie meerdere websites wilt beheren kun jij het beste gebruik maken van Drupal of TYPO3.

Wil jij meer weten over CMS systemen en Drupal? Neem dan contact op met één van onze Drupal of TYPO3 experts.

DOWNLOAD HIER DE BROCHURE: DRUPAL VS. TYPO3 VS. WORDPRESS.