De roadmap van Drupal 9

Dit weten we tot nu en deze datums zijn voor jou van groot belang 

Er gebeurt veel in de Drupal community. Zo is de end-of-life van zowel Drupal 7 als Drupal 8 aangekondigd en is ook al bekendgemaakt dat Drupal 9 er aankomt. Toch is er nog een hoop onduidelijkheid. Zo is de end-of-life datum van Drupal 7 en 8 in november 2021 en is er gezegd dat Drupal 9 in 2020 uitkomt, maar wat weten wij nu nog meer? Dat hebben wij hier op een rijtje gezet.

 

De roadmap

Drupal heeft een roadmap gemaakt van het moment waar wij nu zijn, 2018, tot en met 2021 het moment waarop de end-of-life van Drupal 7 en Drupal 8 plaatsvindt. De roadmap kan jij hier downloaden. In de roadmap zie je welke datums voor jou van groot belang zijn en wat jij in welk jaar moet uitvoeren.

Bekijk de Drupal 9 roadmap hier:

Drupal 7 en Drupal 8

De focus ligt nu vooral nog op Drupal 7 en Drupal 8, omdat Drupal 9 nog niet bestaat. Toch kan jij jezelf en jouw organisatie wel al voorbereiden op de komst van Drupal 9. Zo is het voor alle Drupal 7 gebruikers die nu al weten dat hun website blijft bestaan na 2021 verstandig om over te stappen naar Drupal 8. Waarom? Dat lees je in deze blog: De end-of-life van Drupal 7 én Drupal 8.

Overstappen van Drupal 8 naar Drupal 9

Als je de roadmap bekeken hebt, ben je erachter gekomen dat je maar één jaar de tijd hebt om de overstap te maken van Drupal 8 naar Drupal 9. En dit lijkt heel erg kort, maar toch is deze tijd lang genoeg om de overstap te maken. Dit komt omdat het overstappen van Drupal 8 naar 9 veel gemakkelijker is dan de eerdere grote versie-upgrades. De eerste release van Drupal 9 zal dan ook sterk lijken op de laatste kleinere versie van Drupal 8. Het doel van de release van Drupal 9.0.0 zal zijn om de verouderde code te verwijderen en afhankelijkheden van derden te updaten. Door jouw Drupal 8-sites up-to-date te houden, moet je goed voorbereid zijn op Drupal 9. Hierdoor is het dus belangrijk om alle updates van Drupal 8 ook uit te voeren.

 

Maar hoe zit het met modules die zijn bijgedragen? De compatibiliteit van de bijgedragen modules is van oudsher één van de grootste blokkades voor upgrades, dus Drupal zal het ook mogelijk maken dat de bijgedragen modules tegelijkertijd overeenstemmen met Drupal 8 en Drupal 9. Zolang betaalde modules geen verouderde API’s gebruiken, zouden ze moeten werken met Drupal 9 terwijl ze nog steeds overeenstemmen met Drupal 8.

 

Wil jij meer weten over de laatste Drupal updates? Neem dan contact op met één van onze experts. Bel naar: 010 466 8638

WIL JIJ EERST MEER WETEN OVER DE OVERSTAP VAN DRUPAL 7 NAAR DRUPAL 8?
DOWNLOAD HIER DE WHITEPAPER: VAN DRUPAL 7 NAAR DRUPAL 8