Webrichtlijnen certificaat voor gemeente website Tholen

De gemeente Tholen is met haar gemeente website de eerste website op basis van Neos CMS die voldoet aan de Web Content Accessibility Guidelines 2.0 wereldwijd.

Gemeente Tholen mag zich met recht een trendsetter noemen binnen de gemeentebranche. Het was al een grote stap voor deze gemeente om te kiezen voor een relatief nieuw concept voor de invulling van digitale dienstverlening. Daarbij werden rigoreuze keuzes niet geschuwd en koos men voor een Toptaken website. En recentelijk werd de website én de e-formulieren geaccrediteerd voor Webrichtlijnen 2 niveau AA (voor de leek het hoogste niveau waaraan overheidswebsites moeten voldoen). Dat daarmee de gemeente een echt unicum realiseerde is iets waar we met zijn allen pas later achter kwamen.

 

Content peilers gemeente website

Gemeente Tholen koos eind vorig jaar voor een nieuwe aanpak om digitale dienstverlening te optimaliseren. In haar visie bracht zij alle informatie op de website terug naar een aantal content peilers. Zo is er content nodig dat leidt tot een zaak: bijvoorbeeld het aanvragen van een paspoort, het melden van een kapotte lantaarnpaal, of het melden van een geboorte.
Daarnaast is er een informatiebehoefte als wie zit er in de raad, wanneer is het gemeentehuis open, of wat zijn de laatste nieuwtjes en evenementen. De derde en laatste peiler bestaat uit de doorverwijsfunctie van de gemeente website naar andere websites. Dat kan de VVV-website zijn, of websites van onderwijs, zwembaden enzovoort. 

 

Zaaksysteem als content provider

Uit onderzoek was gebleken dat de meeste content te herleiden was naar een zaak. Zo’n 80% van de content had daar betrekking op. Bij veel gemeentelijke websites zie je dan iets ontstaan als een digitaal loket, of de integratie van een extern systeem via een subdomein, of dubbele informatie. Zo niet bij gemeente Tholen. We kozen daar voor een aanpak dat internationaal bekend staat als COPE: Create Once, Publish Everywhere. Met andere woorden, alles dat zaakgerelateerde content is, hoort thuis in een Zaaksysteem. Het CMS dient alleen als publicatie-engine waar de redactie de content kan structureren aan de hand van een content plan.
Met dat in het achterhoofd kozen wij voor het Neos CMS. Dat content plan leunde vervolgens sterk op de Toptaken methode. Door te koppelen met de API van het Zaaksysteem van Mintlab, is er een realtime verbinding waarmee content uit het zaaksysteem rechtstreeks beschikbaar is in de website. Het beheer van deze content vindt echter plaats in het zaaksysteem en niet in het CMS.

 

Webrichtlijnen en toegankelijkheid

Inmiddels hebben de burgers van Tholen de weg gevonden naar de nieuwe website, en wordt een groot deel van de dienstverlening online ingestart. Door nu ook te voldoen aan de Webrichtlijnen 2 niveau AA, heeft de gemeente gezorgd voor het hoogste niveau van toegankelijkheid waardoor elke burger de informatie kan raadplegen. Dankzij de toegankelijke formulieren, kunnen ook burgers met een lichamelijke beperking ook volledig gebruikmaken van deze digitale dienstverlening. Dat die optimalisatie heel ver gaat zullen de meeste bezoekers niet beseffen. Echter is met iedereen rekening gehouden.

Zo kan de website volledig bediend worden zonder gebruik te maken van een muis. Volledige toetsbediening is mogelijk. Voor mensen die blind zijn, of kleurenblind of een andere visuele beperking kent de website goede oplossingen. Zo is de website goed te raadplegen met speciale software die moeiteloos worden ondersteund. Mensen die kleurenblind zijn, of waar contrast een issue is, zullen geen problemen aantreffen in het gebruik van de website.

Webinar: Meld je aan!

Neem vandaag nog contact met ons op.