TYPO3 CMS 7.2

Recentelijk lanceerde het TYPO3 CMS core team onder leiding van Matthias Schreiber de nieuwste versie van TYPO3 CMS

TYPO3 CMS is het opensource enterprise CMS dat wereldwijd in de top 5 van de meest gebruikte content management systemen zit. Met de komst van TYPO3 CMS 7.2 wordt sterk geïnvesteerd in de gebruikerservaring. In feite wordt het reeds ingezette pad voortgezet. Geavanceerde beeldbewerking in het CMS via image cropping, duidelijke foutmeldingen voor redacteuren, heldere communicatie over beperkingen in formulieren, en nog veel kleine verbeteringen die we verder op in dit artikel aanstippen.

 

Roadmap TYPO3 CMS 7

Zoals algemeen bekend is, is er een duidelijke roadmap voor TYPO3 CMS 7. Het is nu al duidelijk dat dit najaar TYPO3 CMS 7 LTS verschijnt. LTS staat voor Long Term Support, oftewel de garantie voor een langdurige ondersteuning van het product voor het oplossen van bugs en veiligheidsproblemen. Een zekerheid dat andere systemen niet zo sterk garanderen. De eisen voor het gebruik van CMS 7 zijn vrij anders dan bij oudere systemen van TYPO3 CMS. Een directe upgrade vanuit andere versies dan TYPO3 CMS 6.2 is niet mogelijk.

 

Geavanceerde beeldbewerking in TYPO3 CMS 7.2

Nieuw in TYPO3 CMS 7 is de geavanceerde beeldbewerking. Binnen de standaardmodule voor het opnemen en plaatsen van een afbeelding, is er naast de mogelijkheid om de breedte en hoogte aan te geven, als ook de metadata, kun je nu een optie ‘Image manipulation’ opstarten. Via een geavanceerde interface kun je via slepen of het kiezen van opties – als beeldformaten 16:9 of 4:3 – de uitsnede bepalen. Het origineel blijft bewaard, zodat je op een later tijdstip de uitsnede kunt wijzigen.

 

Duidelijke meldingen aan redacteuren

In deze nieuwe versie van TYPO3 CMS 7 wordt de redacteur beter op de hoogte gebracht van specifieke gevolgen van zijn handelingen. Zo wordt heel duidelijk aangegeven hoeveel karakters er nog beschikbaar zijn bij het invullen van een tekstveld. Ook zijn er heldere meldingen op het moment dat de redacteur een pagina wil verlaten zonder dat hij deze heeft opgeslagen.

 

Verbeterde usability: enkele voorbeelden

De usability in de beheeromgeving is sterk verbeterd. Nu waren er al veel stappen gezet in eerdere versie van TYPO3 CMS 7. In versie 7.2 zien we bijvoorbeeld dat het inrichten en toevoegen van gebruikersgroepen vanuit dezelfde omgeving plaatsvindt als waar je voorheen alleen gebruikers kon aanmaken. De – door velen aangemerkte – onhandige plek uit oudere versies is nu op een logische plek ondergebracht.

Webinar: Meld je aan!

Lees meer over

Neem vandaag nog contact met ons op.