Open source CMS

In het afgelopen jaar is een sterke groei zichtbaar van gemeenten die overstappen naar een open source CMS bij de keuze voor een nieuwe website.

TYPO3 en Drupal vallen onder de meest toegepaste oplossingen. Belangrijke argumenten waarom gemeenten het vertrouwen uitspreken in open source, is omdat het aanbod niet meer onderdoet voor closed source CMS-en. En de technische kennis die vroeger nodig was voor het kunnen omgaan met open source is niet meer nodig.

Open source: TYPO3 is marktleider, Drupal runner-up

Jules Ernst, van 200OK, houdt al meerdere jaren een overzicht bij van CMS-en waarmee gemeentelijke websites worden beheerd. Waren in juni 2014 nog 69 gemeenten die gebruik maakten van een open source CMS, inmiddels staat de teller op 87. De belangrijkste open source CMS-en zijn in dit overzicht TYPO3 en Drupal. Tezamen goed voor 79 gemeentelijke websites. Opvallend is de sterke groei van Drupal (van 13 naar 20) waarbij TYPO3 enigszins achterblijft in groei. (55 naar 59). TYPO3 is echter nog steeds goed voor 15% van alle gemeenten. En daarmee is TYPO3 de open source marktleider bij gemeentelijke websites.
Een sterk feit is dat TYPO3 het op-een-na meest gebruikte CMS is bij gemeenten. Alleen de oplossingen van de SIMGroep moet het voor zich dulden. Het product SIMSite is goed voor 41% van alle gemeenten. Dat lijkt veel, maar SIMSite is een van de sterkste dalers op deze lijst. In 2014 waren er nog bijna 180 gemeenten die kozen voor SIMSite, nu is dat aantal gezakt naar 161.

Webinar: Meld je aan!

Wat maakt nu dat gemeenten steeds meer kiezen voor open source CMS-en?

Er zijn verschillende redenen dat gemeenten kiezen voor open source. Een belangrijke is natuurlijk het pas-toe-en-leg-uit principe. Maar dit is meer een stok, dan een argument. Andere belangrijke argumenten – anders dan de al eerder genoemde – die meer van toepassing zijn, is de volledigheid van open source CMS-en voor gemeenten, beschikbare distributies (kant-en-klare oplossingen) en het grote aantal leveranciers met kennis en ervaring.
Van Drupal is een specifieke op de gemeentemarkt gerichte distributie beschikbaar, de DVG (Drupal voor Gemeenten distributie). Deze door gemeente Vught beschikbaar gestelde open source distributie is een kant-en-klare oplossing om een gemeentelijke website neer te zetten. Geheel voorzien van de belangrijkste elementen als Webrichtlijnen, verschillende essentiële koppelingen en volgens het Toptaken-contentmodel.
Bij TYPO3 zijn er inmiddels zo veel gemeenten, dat er een grote hoeveelheid aan modules beschikbaar zijn specifiek voor gemeenten. Dat vormt ook de basis voor de Youwe TYPO3 Gemeentesuite, ook een kant-en-klare oplossing die zorgt voor een out-of-the-box werkende gemeentelijke website. De TYPO3 Gemeentesuite ontzorgt de gemeentelijke organisatie doordat alle onderdelen goed doorgetest en op basis van best-practices zijn samengesteld. De TYPO3 omgeving is volledig responsive (en dus geschikt voor alle apparaten), geschikt voor het Toptaken contentmodel, en Webrichtlijnen geoptimaliseerd.

Neem vandaag nog contact met ons op.