3 beste keuzes TYPO3 upgrade

Vorig jaar schreef ik nog een artikel over de noodzakelijke TYPO3 upgrade. Inmiddels zijn de kaarten iets anders geschud.

Begin van deze maand kondigde het TYPO3 CMS team aan dat er een verlenging komt voor TYPO3 4.5. Heel simpel gezegd, gedurende 12 maanden wordt nog ondersteuning gegeven voor versie 4.5. Maar…. daar hangt een prijskaartje aan. Deze ondersteuning is niet gratis. Op basis van een enkele TYPO3 omgeving betaal je 2.000,– euro. Het is vrij simpel, deze verlengde en betaalde ondersteuning is slechts uitstel van executie. Uiteindelijk stopt de support voor 4.5. Dus, voor dat geld, koop je wat meer tijd. Uiteindelijk moet je migreren naar versie 6.2 of zelfs 7.

De 3 beste  TYPO3 upgrade scenario’s

Er zijn verschillende scenario’s te bedenken wat je als gebruiker zou kunnen doen. Ik begin met de beste, en eindig met de slechtste optie.

 

  1. Upgrade meteen naar 6.2

In mijn ogen de verstandigste keuze. In TYPO3 6.2 zit een speciale compatibiliteitslaag die zorgt dat ook oudere plugins gewoon blijven werken met minimale ingrepen. De meeste TYPO3-sites zijn relatief moeiteloos over te zetten. Daarmee is de investering van 2.000,– voor die verlenging zonde.

Versie 6.2 wordt tot en met maart 2017 ondersteund. Dus voor een lange tijd ben je weer af van allerlei rompslomp.

 

  1. Upgrade naar TYPO3 7

Is versie 7 dan al uit? Jazeker, sterker nog: in april komt versie 7.2 uit. Op dit moment komt elke 6-10 weken een nieuwe versie. Dus, je zult moeten rekenen dat je iets wat meer kosten hebt aan de tussentijdse updates. Vanaf november 2015 zal er een Long Term Support worden uitgebracht. Deze wordt dan gedurende 36 maanden ondersteund.

Dat is dus nog veel langer als versie 6.2. Die duur van de ondersteuning is niet de reden om naar 7 te upgraden. De belangrijkste argumenten zouden moeten zijn de betere user interface, de vele nieuwe mogelijkheden en de toename van de snelheid. Het is gewoon wederom een beter product.

Een punt van aandacht: versie 7 beschikt niet standaard over deze compatibiliteitslaag. Dus, als je bestaande website veel oudere plugins bevat, zal je voorafgaand aan deze upgrade een extra plugin moeten installeren die deze compatibiliteit mogelijk maakt. Daarmee verlies je wat voordelen van versie 7.

 

  1. Premium support kopen voor versie 4.5

In slechts enkele gevallen sta ik achter de keuze om de premium support af te nemen voor versie 4.5. Als je nu al weet dat het project waarvoor je een TYPO3 website hebt bijvoorbeeld voor maart 2016 afloopt, dan weet je dat je met een minimale investering veiligheid koopt. In alle andere gevallen moet je het gewoon niet doen.

En hoe nu verder?

Er resten nog maar enkele weken tot eind maart. De meeste TYPO3 leveranciers zitten vol. Moet je je dan zorgen maken? Nee, in feite niet. Het wordt pas een probleem als er een veiligheidslek wordt geconstateerd in versie 4.5. Dat zou bijvoorbeeld op 2 april kunnen zijn, maar dat zou ook pas ergens in juni kunnen zijn.

Het is wel zaak om snel actie te ondernemen, en te zorgen dat je de upgrade voor TYPO3 gaat regelen. Neem daarom snel contact met mij op om te informeren welk scenario het beste past bij jullie TYPO3 omgeving.

Webinar: Meld je aan!

Lees meer over

Neem vandaag nog contact met ons op.