Youwe en NIOO gaan op safari in eigen (kantoor)tuin!

Wat begon met één Bodemdierendag, werden 10 dagen aarde spitten, pissebedden spotten en wormen vangen. Vanaf 1 oktober zijn de Bodemdierendagen weer van start gegaan, in het leven geroepen door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). De vraag was helder: ‘Kan Youwe een tool ontwikkelen waar deelnemers aan het event hun bevindingen gemakkelijk kunnen registreren?’ Nou en of! Met plezier ging Youwe aan de slag!

 

Heel Holland Zoekt

Bij het organiseren van de eerste bodemdierendag in 2015, stelde ecologisch onderzoeksinstituut NIOO zich een ambitieuze vraag: Hoe kan heel Nederland ons helpen met het verzamelen van data, waardoor we nóg meer kunnen leren over de dieren in onze bodem? Nieuwsgierig als onderzoekers zijn, zochten zij antwoord op de volgende vragen:

 

  • Hoe zorgen we ervoor dat heel Nederland bijdraagt aan het onderzoek;
  • Op welke manier kan men de gevonden dieren registreren;
  • En waar maken we inzichtelijk waar welke dieren gevonden zijn.

 

NIOO ontwikkelde samen met Youwe een compleet nieuwe tool waar deelnemers hun bevindingen met elkaar kunnen delen, terugvinden en leren over de wondere wereld van de bodemdieren in onze eigen tuinen.

 

Hoe werkt het?

Gebruikersgemak geldt als belangrijke succesfactor. Een goede mobiele toegankelijkheid zorgt voor een lage drempel voor deelnemers om op de website een formulier invullen met:

  • Postcode;
  • Type tuin;
  • Type diersoort;
  • Meer specifiek type dier.

 

Al deze waarnemingen worden gekoppeld aan een de Nederlandse kaart. Deze wordt continu ge-update en je kunt dus live zien waar er bodemdieren worden verzameld, welke soorten er zijn gevonden en hoeveel dit er zijn! Fun voor de deelnemers en waardevol voor NIOO. Al deze data is geëxporteerd naar Excel voor verder onderzoek.

 

Resultaat

Bij de eerste editie in 2015 is er in 287 plaatsen in Nederland data verzameld over bodemdieren. Tot nu zijn er al bijna 200 dieren gespot in heel Nederland. Meedoen? Je kunt nog tot en met 10 oktober op onderzoek uit! Check het hier !

 

“De deelnemers van de Bodemdierendagen kunnen hun eigen waarnemingen snel terugvinden op de site, dankzij een kaarttool die Youwe voor ons ontwikkelde. Dat is hun waardevolle en zeer zichtbare bijdrage aan dit landelijke citizen science-project!” – Froukje Rienks, Wetenschapsvoorlichter  / Hoofd PR & Wetenschapscommunicatie Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) 

Screen Shot 2016-10-05 at 17.10.24
Screen Shot 2016-10-05 at 17.10.49
Screen Shot 2016-10-05 at 17.11.17

Ontwikkeling TYPO3 CMS v8 gestart

De Webrichtlijnen gaan specifiek over het ontwerpen, bouwen en beheren van websites. De Webrichtlijnen zijn richtlijnen voor het toegankelijk maken van websites.

Details

Neem vandaag nog contact met ons op.