Youwe en NIOO gaan op safari in eigen (kantoor)tuin!

Wat begon met één Bodemdierendag, werden 10 dagen aarde spitten, pissebedden spotten en wormen vangen. Vanaf 1 oktober zijn de Bodemdierendagen weer van start gegaan, in het leven geroepen door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). De vraag was helder: ‘Kan Youwe een tool ontwikkelen waar deelnemers aan het event hun bevindingen gemakkelijk kunnen registreren?’ Nou en of! Met plezier ging Youwe aan de slag!

 

Heel Holland Zoekt

Bij het organiseren van de eerste bodemdierendag in 2015, stelde ecologisch onderzoeksinstituut NIOO zich een ambitieuze vraag: Hoe kan heel Nederland ons helpen met het verzamelen van data, waardoor we nóg meer kunnen leren over de dieren in onze bodem? Nieuwsgierig als onderzoekers zijn, zochten zij antwoord op de volgende vragen:

 

 • Hoe zorgen we ervoor dat heel Nederland bijdraagt aan het onderzoek;
 • Op welke manier kan men de gevonden dieren registreren;
 • En waar maken we inzichtelijk waar welke dieren gevonden zijn.

 

NIOO ontwikkelde samen met Youwe een compleet nieuwe tool waar deelnemers hun bevindingen met elkaar kunnen delen, terugvinden en leren over de wondere wereld van de bodemdieren in onze eigen tuinen.

 

Hoe werkt het?

Gebruikersgemak geldt als belangrijke succesfactor. Een goede mobiele toegankelijkheid zorgt voor een lage drempel voor deelnemers om op de website een formulier invullen met:

 • Postcode;
 • Type tuin;
 • Type diersoort;
 • Meer specifiek type dier.

 

Al deze waarnemingen worden gekoppeld aan een de Nederlandse kaart. Deze wordt continu ge-update en je kunt dus live zien waar er bodemdieren worden verzameld, welke soorten er zijn gevonden en hoeveel dit er zijn! Fun voor de deelnemers en waardevol voor NIOO. Al deze data is geëxporteerd naar Excel voor verder onderzoek.

 

Resultaat

Bij de eerste editie in 2015 is er in 287 plaatsen in Nederland data verzameld over bodemdieren. Toentertijd waren er al bijna 200 dieren gespot in heel Nederland.

2016 brengt weer andere uitslagen met zich mee. Dit jaar is gebleken dat 1 op de 3 tuinen vrijwel alle groepen bodemdieren ‘in huis’ heeft, de dieren dit jaar minder makkelijk te vinden waren en de mier zichzelf naar de vierde plaats heeft gebracht.

Ook zijn er cijfers en overzichten vrijgegeven. Zo is er een overzicht gemaakt op basis van de top 10 populairste bodemdieren & op welke plaats deze dieren te vinden waren. De applicatie van Youwe heeft eraan bijgedragen dat er dit jaar weer zoveel dieren geregistreerd en gedeeld zijn. Een resultaat waar je met trots op terug kan kijken!

 

De top 10 meest gevonden bodemdieren:

 1. Pissebed – in 89% van de tuinen (2015: 94%)
 2. Spinachtige – in 79% van de tuinen (2015: 93%)
 3. Regenworm – in 78% van de tuinen (2015: 91%)
 4. (6) Mier – in 69% van de tuinen (2015: 72%)
 5. (4) Huisjesslak – in 69% van de tuinen (2015: 85%)
 6. (5) Naaktslak – in 54% van de tuinen (2015: 82%)
 7. Duizendpoot – in 50% van de tuinen (2015: 61%)
 8. Kever – in 39% van de tuinen (2015: 49%)
 9. Miljoenpoot – in 33% van de tuinen (2015: 39%)
 10. Mol – in 4% van de tuinen (2015: 7%)

Al met al weer een geslaagd jaar voor de NIOO & Bodemdierendagen!

 

“De deelnemers van de Bodemdierendagen kunnen hun eigen waarnemingen snel terugvinden op de site, dankzij een kaarttool die Youwe voor ons ontwikkelde. Dat is hun waardevolle en zeer zichtbare bijdrage aan dit landelijke citizen science-project!” – Froukje Rienks, Wetenschapsvoorlichter  / Hoofd PR & Wetenschapscommunicatie Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) 

Neem vandaag nog contact met ons op.